Ladeboks uden abonnement

Elbil lader på arbejdspladsen

Ladeboks til el- og hybridbiler

En større og større andel af bilerne på vejene er blevet el- eller hybridbiler, og spørgsmålet om, hvordan man nemmest og billigst lader sin elbil bliver dermed mere og mere aktuelt. Som forbruger kan det være svært at navigere i markedet for ladebokse og andre løsninger, og man vil måske søge mod ”det første og største”. Vi har skrevet dette indlæg for at synliggøre de muligheder, der er indenfor ladebokse samt, de ting, der er væsentlig at være opmærksom på, når man skal have sin første eller en ny ladeboks til sin el- eller hybridbil.

Ladeløsninger til el- og hybridbiler

Som forbruger fortjener du at vide, hvilke muligheder du har for at kunne lade din elbil. Mange store leverandører tilbyder udelukkende abonnementsbaserede løsninger, og du vil derfor skulle vikles ind i større kontrakter omkring rettigheder og strømtakster. Derudover er abonnementsbaserede løsninger inden for ladebokse en løsning, som man skal sætte sig godt ind i, inden man vælger en ladeoperatør. Der er nemlig forskellige afgiftsrefusioner hos ladeoperatørerne og man skal derfor undersøge, hvad de forskellige tilbyder i refusion. Den strøm du bruger på at lade din elbil betaler du nemlig selv til dit elselskab og ladeoperatøreren tilbagebetaler strømmen. Her er det vigtigt at være opmærksom på, hvordan man er forsynet med strøm. Der er nemlig visse krav og regler indenfor skat, som ikke gør det muligt som forbruger at modtage refusion af elafgifter.

Markedet for ladebokse uden abonnement kan være lige så uoverskueligt som en abonnementsløsning. Der kan være enorm forskel på priserne af ladeboksen, hvilket yderligere skaber forvirring omkring, hvad man får for pengene, og hvor mange man skal bruge i ens eget tilfælde. Vi har i denne artikel prøvet, at samle de elementer, som du skal være opmærksom på, inden du beslutter, hvilken ladeløsning du ønsker at gå med.

Fordelene & ulemperne ved de to ladeløsninger.

Er du en person, som går op i simplicitet og gennemsigtighed – så bør du nok vælge en ladeboks uden abonnement. Abonnementsløsninger vil ofte være juridisk omfattende, da du ikke selv ejer din boks, men derimod ”lejer” den. Herunder vil leverandøren selv have indgået en række aftaler med strømleverandører, som du automatisk bliver bundet af ved, at vælge deres løsning. Man binder sig altså til en række vilkår, som i realiteten godt ville kunne ændres af udbyderen. Dette kan resultere i en række uheldige situationer, hvor et valg, som man troede var optimalt, måske pludselig alligevel ikke er det, hvis fx strømpriserne pludselig ændres.

En abonnementsløsning kan dog potentielt betale sig, hvis du kører rigtig mange kilometer om året i din el- eller hybridbil, og dermed skal lade din hybrid- eller elbil meget. Aftalerne, som på abonnentens vegne er indgået med strømleverandørerne, vil ved stort forbrug af strøm være favorabel fremfor bare at trække på ens eget el-net. Man vil ved abonnementsløsning som regel betale et fast beløb om måneden, hvorefter man i princippet kan lade alt det, man vil. Denne fordel ved abonnementsløsningen vil dog potentielt kunne mindskes ved at lade din elbil op på de rigtige tidspunkter, såfremt du har en ladeboks uden abonnement.

De største leverandører tilbyder som regel udelukkende abonnementsløsninger. Dette skyldes kommercielle årsager, da drift af virksomhed ofte vil være mere profitabelt ved en større abonnementsbase/klientel. Herved kan der presses tilbud og produkter ud gennem de eksisterende kundekanaler. Store kundebaser for de abonnementsbaserede virksomheder vil ofte resultere i lange svartider og problemer med kundeservice, så hvis der opstår problemer med din ladeboks, strømforsyning eller lignende, kan det blive en kamp at få løst problemet.

Du skal som forbruger være opmærksom på, at hvis du bestiller en ladeboks med tilhørende abonnement, vil leverandøren som regel have indgået samarbejde med en installatør-gruppe, som vil komme og sætte din boks op for dig. Køber du derimod en ladeboks uden abonnement, vil du selv skulle kontakte en autoriseret installatør, som skal tilkoble din ladeboks til din boligs elinstallation. Hvad end du ønsker enten det ene eller andet, er sådan set op til den enkelte person.

Wallbox Home pro

11 KW, 16A, Type 2, Sokkel; RFID
Ladeeffekt: 11 KW
Ladestrøm: 16A / 3 faser
Beskyttelses klasse: IP67
Garanti: 2 år

Hvilken ladeboks kan man købe uden abonnement?

Hos Eltrix har vores ladebokse to styrker. Først og fremmest er de IP-67 verificerede, hvilket betyder at de er markedsledende når det gælder holdbarhed og soliditet. Kablerne som følger med din boks er produceret af et højt specialiseret firma, som netop har årtier af erfaring inden for netop kabler af alle slags. Alle vores kabler er af type 2, der betragtes som den fremtidssikrer løsning – type 2 kablerne passer til næsten alle elbilerne på markedet i dag, og forventes desuden at blive standarden for ladekabler til el- og hybridbiler fremover. Vores ladebokse er udviklet til det barske skandinaviske klima, fx Nordnorge og Finland, hvor de kan holde til temperaturer helt ned til minus 30 grader.

Dernæst bygger vores ladebokse på et helt simpelt ”plug and play”-koncept. Dette betyder, at efter installation af din ladeboks, er den eneste udgift, som man har, betaling af strøm til opladning af din elbil. Med andre ord; vi sælger ladebokse uden abonnement – du binder dig ikke til bestemte vilkår, strømudbydere eller lignende. Vores WallBox Home Pro kommer med magnetlås (RFID), og skal derfor først låses op ved scan af kort, før at bilen kan lade. Herefter kan du frit regulere strømstyrken fra 6A helt op til 32A, alt afhængigt af, hvilken lader du har købt. Du kan læse mere om leverandør og deres kompetencer her. 

Ønsker du en ladeboks uden abonnement, er Eltrix’s udvalg et solidt, simpelt og prisstærkt valg. Vores bokse har et stilrent og afbalanceret design, som passer til både carport og garage. Vi tilbyder desuden også ladestandere i galvaniseret stål, hvis ladeboksen skal stå på jorden, og ikke hænge.

Refusion af elafgifter på elbiler

Det er sådan, at når du betaler for strøm til din elleverandør, består størstedelen af beløbet af afgift (og moms) til staten. For at støtte den stigende tendens i salg af el- og hybridbiler, har staten vedtaget en lov, som giver den private forbruger lov til at få refunderet den afgift, som du betaler til staten ved køb af den strøm, der er blevet brugt til at oplade din hybrid- eller elbil. Hos mange udbydere modtager man refusion af elafgiften for det forbrug af strøm som er brugt på opladning. Denne tilbagebetaling opgøres typisk, hvert kvartal og udbetales som en kreditnota.

Dertil er det vigtigt at man har sat sig ind i reglerne for, hvis man har en ladeboks på abonnement, skal man betale fuld markedspris på sin elektricitet. Hvis man får sin elektricitet igennem solcelleanlæg, varmepumper og lignende, hvor der ikke betales fuld afgift på den brugte strøm. Ja, så kan man ikke modtage refusion af elafgiften i henhold til de danske skatteregler. Dette skyldes at man kun kan få refusion af elafgift på strøm, hvor man allerede har betalt elafgift. Hvis man har et solcelleanlæg, så benytter man strøm i sin hustand som man selv har produceret – derfor er der ikke betalt elafgift til staten og man kan dermed ikke benytte refusionsordningen. 

Her i starten af 2022 er prisen for strøm steget voldsomt, hvorfor afgiftsrefusion og kendskab til dette er endnu mere aktuelt, at have med i sine overvejelser som ejer af el- og hybridbil. Undersøger man ikke sine strømpriser kan man risikere at få et chok ved første elafgift. Her er der dog mange udbydere, som tilbyder abonnementsløsninger til ladebokse, som her går ind under en særregel om godtgørelsen af afgift på strøm anvendt til opladning af elbiler. Hvilket sikre kunder, som er bundet i abonnementer at deres afgift på strøm videreføres, selvom der er stigninger i elpriserne i 2022.

Hvad er den billigste eller bedste ladeløsning?

Et spørgsmål som mange nok stiller sig selv og det forstår vi godt. Det kan være rigtig svært, at komme med et helt konkret svar, da løsningerne inden for ladebokse kommer an på en længere række faktorer, som enten kan gøre det dyrt eller billigt på den længere bane. Hvis du har læst ovenstående, så har du nogle gode forudsætninger samt, forståelse for, hvad der spiller ind for at få den bedste løsning i forhold til din ladeløsning. Med en forståelse for markedet og de tilbud, der udspiller sig på ladebokse, har man gode forudsætning for at finde den mest favorable løsning. Prismæssigt kontra antal kilometer, kan autoriseret forhandlere eller leverandører hjælpe dig med. Vi anbefaler helt klart at man opsøger en professionel til, at komme med sine anbefalinger til den ladeløsning, der passer bedst til den individuelles situation. Her sidder Eltrix klar til at besvare og rådgive dig med købet af den bedste ladeløsning til dit behov.

Men overordnet set så er den billigste ladeløsning i de fleste tilfælde, at købe sin egen ladeboks og på den måde bruge sin egen strøm, når man lader hjemme. Med det sagt så vil den billigste løsning altid i sidste ende, komme an på den endelige elpris man betaler til sit elselskab. Udover elprisen vil der også være andre betydelige faktorer, som udspiller sig når man skal vælge den billigste løsning. I artikelen har vi taget udgangspunkt i løsninger uden abonnement og med abonnement. Hvilket derfor også vil være på disse præmisser vi, kommer med forslag til den billigste løsning for netop dig. I alle tilfælde vil man skulle betale en større omkostning i opstarten. Her indebærer det prisen på oprettelse eller købet af ladeboksen samt, installation af denne.

Der kan være mange penge at spare ved at vælge den rigtige ladeløsning til elbilen og forskellen kan være mange tusinde kroner om året. Den ladeløsning, der umiddelbart ser billigst ud, kan risikere at være den, der er dyrest for dig på længere sigt. Ved køb af ladebokse uden abonnement afregner man selv hos sit elselskab og man slipper derfor for at betale til en abonnementsydelse og service. Hvilket er meget besparende, hvis man på længere sigt vil have installeret en ladeboks ved sit hjem. Abonnementsløsninger vil i mange tilfælde være en billig og ligetil løsning, men her er det på den korte bane. Det skyldes at man i et abonnement ”lejer” ladeboksen og derfor ikke ejer den som man jo vil gøre, hvis man købte en som privat. Hvis det er abonnementsløsningen der er optimal for dig, så skal man sætte sig ind i afgiftsrefusionerne og hvordan dette bliver beregnet samt, hvilken elforsyning man har i sit hjem. 

Wallbox Home Lader

22 KW, 32A, Type 2
Ladeeffekt: 22 KW
Konnekter-typer: Type 2
Ladestrøm: 32A / 3 faser
Beskyttelses klasse: IP65
Garanti: 1 år

Scroll to Top

Jeg handler som:

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.